A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE

Filename: controllers/main.php

Line Number: 135

Què és EFEC? - Educació financera a les escoles de Catalunya - EFEC

En l'actual marc econòmic-financer, més que mai, cal oferir coneixements financers a diversos col·lectius i a diferents nivells, però molt especialment a escoles i adolescents. Per aquest motiu va sorgir al 2012 el projecte EFEC, que té per objectiu oferir a les escoles públiques, concertades i privades de Catalunya la possibilitat d'impartir educació financera bàsica als alumnes de 4t d'ESO (últim curs d'Educació Secundària Obligatòria).

EFEC és conseqüència del projecte EFEP de la Comissió Europea, que es basava en una millor pràctica detectada a Escòcia on professionals del sector financer impartien tallers a alumnes adolescents.

A EFEC els tallers són impartits per treballadors voluntaris vinculats a entitats financeres (professionals en exercici o jubilats) i professionals vinculats a associacions del sector econòmic financer. Els centres escolars -públics, concertats o privats- que participen del programa s’hi apunten de manera voluntària per tal que els seus alumnes rebin competències en finances personals.

Aquest programa d'alfabetització i educació financera s'emmarca en les recomanacions d'organismes internacionals tant rellevants com l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) i la Unió Europea (UE), i està supervisat pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Ambdues organitzacions han fet èmfasi en la necessitat de dotar a la ciutadania de competències per tal de gestionar els seus ingressos i despeses, evitant d’aquesta manera episodis de sobreendeutament i d'exclusió financera.
 

A qui va dirigit?

EFEC està dirigit a alumnes de 4t d'ESO dels centres escolars catalans que participen voluntàriament al programa.
 
La I edició d’EFEC es va desenvolupar durant el curs escolar 2012/2013 i es va arribar al 10% de les escoles catalanes. Van participar-hi 105 escoles de tot el territori català, van rebre formació 6.600 alumnes i es van fer 1.285 sessions impartides per 202 voluntaris. 

Durant l'any acadèmic 2013/2014 va tenir lloc la II edició d’EFEC, en la que van participar 210 escoles, 400 voluntaris i 12.771 alumnes, amb un total de 2.501 tallers. En aquell curs EFEC va arribar al 20% dels centres escolars.

Durant la III edició d’EFEC es va cobrir el 25% dels centres escolars de tot Catalunya, amb la participació de 16.550 alumnes, 262 centres escolars i un equip de 506 voluntaris impartint 3.054 sessions d'educació financera. 
 
A la IV edició d’EFEC s’ha arribat a gairebé el 30% dels centres catalans. Un total de 626 voluntaris han impartit 3.455 tallers a 301 escoles i instituts. En aquesta ocasió s’ha arribat a 18.594 alumnes.

Qui imparteix els tallers?

Els tallers són impartits per voluntaris vinculats a entitats financeres (professionals en actiu o jubilats) i professionals vinculats a associacions del sector econòmic financer, amb amplis coneixements dels temes tractats a cada taller. Les persones interessades que compleixen els requisits per a poder ser voluntaris reben formació a fi d’adquirir les habilitats necessàries per a compartir i impartir els coneixements als alumnes de 4t d’ESO.  

Què s’imparteix?

Els tallers d’educació financera estan estructurats en blocs independents de 60 minuts de durada. Els continguts s’han desenvolupat, revisat i avaluat en col·laboració amb un comitè assessor format per professors de centres públics i concertats i representants del departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Per a la V edició els continguts d’EFEC s’han estructurat en sis tallers:

 
  • Administrant els teus diners:gestió dels pressupostos personals.
  • Endeutar-se? amb seny!:  com evitar el sobreendeutament i com conèixer els productes de crèdit.
  • Inversió intel·ligent:entendre el binomi risc / rendibilitat.  Finances socialment responsables.
  • Els dubtes quotidians d’en Jaume:situacions financeres quotidianes: consum intel·ligent, apartats d’una nòmina, pagaments online i introducció als tipus de canvi.
  • Finances per a la vida: introducció a la planificació financera personal i a l’estalvi a llarg termini.
  • (In)forma’t per decidir: el dret bàsic dels consumidors és el dret a la informació.

A EFEC sabem que molts dels voluntaris no tenen experiència prèvia en aquest tipus d’activitat. S’ha dissenyat un  programa de capacitació tenint en compte aquesta situació. Entre d’altres materials, s’entrega als voluntaris un dossier on es descriu com fomentar l’activitat dels estudiants, saber conduir una aula, i conèixer les tècniques per mantenir l’interès dels estudiants. Durant la impartició dels tallers sempre hi ha present un professor a l’aula que es responsable dels alumnes.

Quan s'impartiran?

Pel curs acadèmic 2016/2017, els tallers s’imparteixen des del novembre de 2016 fins al 30 d’abril del 2017.